Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж ЗСУ «заманюють» українок в армію заради знайомства з чоловіками

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, нібито у Збройних силах України створюють рекламну кампанію для «агітації» жінок вступати до армії. І пояснюють таку ініціативу тим, що жінкам слід «підбадьорювати» чоловіків та знайомитися з ними. «Хочеш “справжнього чоловіка”: сильного, мужнього, відповідального? Ти знаєш відповідь. Усі “справжні чоловіки” зараз тут — вступай до ЗСУ», — ідеться в такому ролику. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс і встановили, що такий ролик не належить до офіційних кампаній Збройних сил України. Наприклад, на офіційному сайті та на сторінках у соціальних мережах Генерального штабу ЗСУ цього ролика нема. При чому за допомогою зворотного пошуку в Google вдалося з’ясувати, що ролик скомпілювали за допомогою кадрів зі стокових відео. До того ж відео поширювали винятково в російському сегменті соціальних мереж. 

Російський агітпроп вчергове спекулює на темі «мобілізації жінок». Загалом лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік; проте постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

Також пропагандисти неодноразово апелювали до норм законопроєкту, які раніше оприлюднила нардепка Мар’яна Безугла. У них ідеться, що жінок, які придатні до проходження військової служби, ставлять на облік як військовозобов’язаних. Водночас жінок під час воєнного стану залучають на бойові посади тільки добровільно. Але на великій пресконференції, яку Володимир Зеленський провів 19 грудня 2023 року, він сказав, що не буде підписувати законопроєкт із пунктами про мобілізацію жінок.

Серед іншого, рекомендуємо почитати ще один наш задокументований кейс, у якому пропагандисти стверджували, що українські медикині та фармацевтки нібито масово «втікають» з України через так звану мобілізацію.

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись