Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німеччина нібито готується вступити у російсько-українську війну

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомлення ідеться, нібито очільник німецького міноборони Борис Пісторіус заявив, що Німеччина готова розпочати «війну» проти Росії. У публікаціях посилаються на німецьку газету-таблоїд Bild. Це — брехня. 

Аналітики StopFake взялися за цей кейс і встановили, що у виданні Bild 10 грудня 2023 грудня справді вийшов матеріал про обороноздатність Німеччини. Першоджерело цього матеріалу — газета Frankfurter Allgemeine Zeitung. Тобто редактори передрукували матеріал іншої газети. Та втім, в обох публікаціях немає жодної згадки, що Німеччина «готується напасти» на Росію. Навпаки, там пишуть, що саме російська агресія проти України змушує Бундесвер поставити країну на «військові рейки». Ідеться про те, що обороноздатність Німеччини має збільшуватися; країна має навчитися реагувати на системні виклики, бути, наприклад, готовою до військової агресії з боку інших держав тощо. Водночас міністр оборони Німеччини не робив жодних заяв про «напад» на Росію.

Поплічники Кремля зманіпулювали формулюваннями — німецькі автори використали на позначення стану, що країна має опікуватися своїм оборонним потенціалом, слово «kriegstüchtig», що означає здатність країни надійно функціонувати в умовах війни. Натомість в анонімних телеграм-каналах подали це як готовність Німеччини саме вступати у війну проти Росії. Хоча ідеться швидше про оборону, ніж напад. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись