Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито замінували кілька дамб і мостів в Одесі

Російські пропагандисти поширюють заяви про те, що Збройні сили України (ЗСУ) нібито замінували кілька дамб і мостів в Одесі, і що їхній підрив призведе до масової загибелі населення. Мовляв, це - звична тактика ЗСУ перед відступом з населеного пункту. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. У спростуванні вони підкреслюють, що така інформація циклічно повторюється російською пропагандою щодо аналогічних об’єктів у різних регіонах України.  Збройні сили України не планують відступати з Одеси, а інформація про замінування об'єктів інфраструктури є неправдивою.

Подібні вкиди вже використовувалися росіянами для виправдання своїх ракетних ударів по критичній інфраструктурі. Також російська пропаганда неодноразово заявляла про «мінування» гідротехнічних споруд на Харківщині. Натомість саме російські окупанти свого часу підірвали Каховську ГЕС, що спричинило екологічну катастрофу на Херсонщині.

Мета поширення такої дезінформації – створити паніку серед населення, підірвати довіру до української влади та ЗСУ, а також виправдати агресивні дії Росії. Такі фейки використовуються для легітимізації атак на цивільну інфраструктуру та підготовки громадської думки до можливих терористичних актів з боку Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись