Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як росіяни встановлюють меморіали «бійцям “СВО”» на тимчасово окупованих територіях

Російські окупанти систематично встановлюють меморіали своїм загиблим військовим у населених пунктах тимчасово окупованих областей України. Такі меморіали вже з'явилися в смт Рикове, с. Ставки, с. Михайлівка та інших місцях Херсонщини. На це звернули увагу фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО.

Зазвичай це плити з прізвищами окупантів, стилізовані під радянські пам’ятники Другої світової війни. Іноді старі радянські пам’ятники переробляють під ці військові меморіали. Відкриття таких об'єктів супроводжується пропагандистськими акціями з участю «чиновників» окупаційних адміністрацій та родичів загиблих.

Основна мета цих дій — закріпити меседж «Росія тут назавжди» і спробувати легітимізувати окупацію. Пропагандисти прагнуть створити враження, що «земля, полита російською кров’ю», нібито належить Росії, тим самим сакралізуючи російську присутність. Крім того, такі дії спрямовані на підвищення морального духу російських військ та населення, показуючи «героїзм» загиблих окупантів, а також намагання нав'язати місцевому населенню думку про невідворотність і тривалість окупації. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись