Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «перевиховання»

Під приводом «перевиховання» в Росії мілітаризують та русифікують українських дітей із тимчасово окупованих територій, порушуючи їхні права на збереження ідентичності. У цьому контексті йдеться й про індоктринацію, тобто повторення ідей або переконань, доки діти їх не приймуть без критики чи запитань. Так, у 2023 році Росія наростила потужності й створила так звані «табори перевиховання». Вони мають на меті перетворити депортованих українських дітей на ворогів України.

Юристка ГО Регіональний центр прав людини Катерина Рашевська розповідала «Суспільному» про функціонування щонайменше 46 відповідних інституцій на території Росії, 8 інституцій на території Білорусі, 7 — на території тимчасово окупованого Криму. Всі вони позиціюються як «рекреаційні, реабілітаційні установи». Ці табори функціонують у рамках програми військово-патріотичного виховання, яка фінансується за кошти федерального бюджету. Водночас деякі з цих програм окремо фінансує Путін зі своїх двох фондів: президентських грантів і президентських культурних ініціатив. 

Також українських дітей «перевиховують» у російських військових таборах. Там, у подекуди сірих казармах і наметових містечках, українські діти, починаючи з восьми років, змушені ходити зі зброєю, вчитися стріляти та віддавати честь російським командирам. Один із таких таборів функціонує за широкої підтримки російської православної церкви (РПЦ)

«Перевиховання» дітей з України служить низці цілей, зокрема, зробити дітей проросійськими в їхніх особистих і політичних поглядах, ідеться у звіті Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я. Основною метою таборів, схоже, є політичне перевиховання: більшість таборів, як видається, беруть участь у систематичних зусиллях із «перевиховання», піддаючи українських дітей науковій, культурній, патріотичній, військовій освіті, орієнтованій на Росію. Крім того, багато таборів рекламують як «інтеграційні програми» з очевидною метою інтегрувати дітей з України в бачення урядом Росії національної культури, історії та суспільства. 

У звіті дослідники також пишуть, що дітей можуть «перевиховувати» шляхом усиновлення, влаштування в прийомну російську сім'ю. Так, двадцять дітей, які, як стверджувалося, були сиротами, зі щонайменше двох таборів були поміщені в сім'ї в Московській області й зараховані там у місцеві школи.

«Перевиховання» депортованих дітей з України відбувається і в російських школах. За версією Міністерства просвіти Росії, українські діти, вивезені в Росію, недоотримали «знання» та «соціальні навички», які «за замовчуванням присутні у дітей у російському просторі». Відповідно, перед російськими вчителями міністерство ставить завдання «переорієнтації та становлення російської ідентичності підростаючого покоління» окупованих українських територій. Про це йдеться в розслідуванні російського видання Meduza, яке посилається на документи урядових структур Росії та розмови з анонімними чиновниками. «Перевиховувати» українських дітей «на основі духовно-моральних цінностей, історичних та національно-культурних традицій Російської Федерації» належить аж до випускного. Зрештою, у школярів має «сформуватися російська ідентичність», почуття гордості за «свою» країну, патріотизм і почуття приналежності до країни.

У Росії існує ціла система «перевиховання» викрадених з України дітей. Звичайно, у дітей не запитують, чи взагалі воно їм потрібне, а примусово навʼязують російську ідеологію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись