Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Жителі багатьох країн світу вийшли на акції підтримки Росії

У такий спосіб пропагандисти намагаються навіяти відчуття, що «десятки, сотні, тисячі» людей у світі підтримують Росію і «знають правду».

У низці країн (Кіпр, Грузія, Німеччина тощо) дійсно відбулися акції; пропагандисти поширюють відео, на яких люди стоять з прапорами РФ, запалюють викладені у формі Z свічки тощо. Проте навколо цього меседжу чимало маніпуляцій.

Зокрема, анонімні телеграм-канали не показують, чим завершилися ці акції. Наприклад, згідно з поширеними відео, автопробіг у Кіпрі закінчився ДТП і спаленням російського прапора. Ці факти, до речі, пропаганда теж намагається використати на свою користь.

У поширюваних відео з акцій вдаються до класичних прийомів створення фейків. Наприклад, показують перший ряд «акції» так, щоб не було видно, скільки людей позаду. Або знімають відео з автівки, де майорять прапори РФ, однак на жодній іншій автівці «колони» їх немає. Імовірно, відео і фото про підтримку Росії закордоном настільки мало, що доводиться використовувати кадри, на яких очевидна мізерна кількість учасників акції.

Як пише DW, 9 квітня на акцію підтримки Росії у Франкфурті вийшло 600 людей (у Німеччині проживає близько 1,2 мільйона росіян). Для порівняння, 26 лютого в Таллінні підтримати Україну зібралися понад 30 тисяч людей, за підрахунками МВС Естонії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись