Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський «похизувався» великою кількістю грошей у Румунії

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом у Румунії, нібито похвалився великою кількістю грошей, яку Україна «отримала від західних лідерів». Автори посилаються на інтерв’ю президента румунським журналістам. Це — брехня.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс і визначили, що в інтерв’ю Зеленський такого не говорив. Щонайменше, фраз, які б натякали на «хизування західними грішми» там нема. Фактчекери доповнюють, що під час спілкування президента з журналістами обговорювали війну в Ізраїлі і як це може вплинути на війну в Україні. Український президент відповів, зокрема, що не можна порівнювати одну війну з іншою, а хто розв'язує ці війни — «божевільні». Крім того, давав відповіді й щодо самої російсько-української війни. Казав, що в України достатньо страхів з приводу грошей, зброї, але, на його думку, наразі війна на «останній і на найскладнішій фазі».

Фактчекери припускають, що російські медіа неправильно інтерпретували цитату українського президента, де він зауважив, що є страхи з приводу грошей та зброї. Водночас агітпроп видав це за «хизування».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись