Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Мюнхені створили графіті із Зеленським, де Ілон Маск його б’є і змушує «більше не канючити грошей»

Таку інформацію поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях ідеться, що в Німеччині створили графіті із Зеленським, де Ілон Маск його б’є і змушує «більше не канючити грошей». До публікацій додають фото. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту Myth Detector дослідили кейс і встановили, що такого графіті не існує. Вони визначили ймовірне місце розташування цього графіті й спочатку проаналізували його за допомогою Google Maps. На світлинах не було графіті, хоча останні фото зроблені два роки тому. Але за результатами перевірки на місці 11 жовтня 2023 року аналітики дійшли висновку, що на цьому місці таки графіті нема. До спростування вони додають відеодоказ.

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок на іноземних журналах/газетах або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись