Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Юрій Гудименко загинув

У російську «Вікіпедії» невідомі написали, що активіст та лідер «Демократичної Сокири» Юрій Гудименко загинув 30 березня. На це звернув увагу сам Гудименко. 11 березня цю інформацію з «Вікіпедії» видалили, зазначивши: «Юрій Гудименко живий. Це підтверджують його дописи в Instagram з 30.03».

Російська пропаганда використовує «Вікіпедію» як інструмент для поширення своїх маніпуляцій та наративів — про це, зокрема, свідчить велика кількість розбіжностей в українській та російській версіях «Вікіпедії» щодо одних кейсів чи особистостей; зафіксовано неодноразові випадки редагування фактів та спроб видалення матеріалів з енциклопедії тощо. Закликаємо не довіряти неперевіреній інформації та користуватися лише офіційними джерелами. Варто пам’ятати, що «Вікіпедію» створюють волонтери і волонтерки, а часто редагують аматори. Як «Вікіпедія» протидіє фейкам читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись