Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Юрій Гудименко загинув

У російську «Вікіпедії» невідомі написали, що активіст та лідер «Демократичної Сокири» Юрій Гудименко загинув 30 березня. На це звернув увагу сам Гудименко. 11 березня цю інформацію з «Вікіпедії» видалили, зазначивши: «Юрій Гудименко живий. Це підтверджують його дописи в Instagram з 30.03».

Російська пропаганда використовує «Вікіпедію» як інструмент для поширення своїх маніпуляцій та наративів — про це, зокрема, свідчить велика кількість розбіжностей в українській та російській версіях «Вікіпедії» щодо одних кейсів чи особистостей; зафіксовано неодноразові випадки редагування фактів та спроб видалення матеріалів з енциклопедії тощо. Закликаємо не довіряти неперевіреній інформації та користуватися лише офіційними джерелами. Варто пам’ятати, що «Вікіпедію» створюють волонтери і волонтерки, а часто редагують аматори. Як «Вікіпедія» протидіє фейкам читайте тут.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join