Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Серійний номер доводить, що ракета, яку випустили по вокзалу в Краматорську, належить ЗСУ

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали розповсюджують повідомлення, що серійний номер ракети 9М79-1, яку випустили по вокзалу в Краматорську 8 квітня, «точно вказує на належність снаряда Україні». Пропагандисти використовують кадри з сюжету італійського телеканалу «TG La7», присвяченому російській атаці на Краматорськ. StopFake пише, що маркування на ракеті 9М79-1 означає приналежність ракети до класу «Точка-У», а номер «Ш91579» ніяк не може ідентифікувати належність ракети до української військової частини. Це заводське маркування, яке наносили на всі снаряди на Воткінському машинобудівному заводі, де вироблялися ці ракети за часів СРСР. Наразі «Точка-У» значиться на озброєнні 8 країн.Російські ЗМІ також пишуть, що ракети партії «Ш915» вже нібито використовувалися ЗСУ під час обстрілу Алчевська у 2 лютого 2015 року.

Однак Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ тоді не підтвердила застосування українськими військовими комплексами «Точка-У» по Алчевську. Підконтрольні Росії бойовики в Алчевську не змогли надати спеціалістам ОБСЄ ні самої ракети, ні її уламків.Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись