Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Європа відмовилася від спецтрибуналу над Росією та визнання війни в Україні агресією

Російські медіа поширюють спотворену цитату міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Мовляв, «нової Гааги» не буде — Євросоюз «відмовився» створити трибунал, а Міжнародний суд «не хоче» визнавати російську «спецоперацію» агресією. Це не так.

Під час інтерв’ю Дмитро Кулеба відповів на запитання щодо проведення спецтрибуналу над Росією. Дипломат розповів, що на сьогодні триває дискусія щодо юридичного формату розслідування та покарання за воєнні злочини Росії в Україні — створення Трибуналу чи проведення засідань Міжнародного кримінального суду. Триває обговорення юридичних тонкощів майбутнього процесу, про відмову Європи визнавати війну Росії в Україні агресією чи розслідувати й притягати до відповідальності винних у війні не йдеться. Посол з особливих доручень Антон Кориневич пояснив, що нині немає міжнародного суду чи трибуналу, який міг би судити за злочини агресії, похідними від яких є геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини.

У середині червня ЄС, США, Великобританія, Японія та інші країни виступили в підтримку України щодо відкриття карної справи проти Росії в Міжнародному суді. Парламентська асамблея  Ради Європи, Європейський парламент, Парламентська асамблея НАТО та Парламент ОБСЄ підтримали створення спецтрибуналу. Як пише StopFake, зараз обговорюють три можливі моделі проведення такого трибуналу.

Російська пропаганда використовує будь-які методи для приховування своїх злочинів та уникнення відповідальності. Пропагандисти поширюють маніпулятивні цитати українського дипломата намагаючись переконати світ, що навіть Україна  «не вірить» у злочини Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись