Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Відео, яке нібито показує труни з "польськими найманцями", які повертають з України

Пропагандисти поширюють в соцмережах короткий відеоролик, на якому декілька чоловіків викладають на площі в центрі Варшави, як вони стверджують, трупи у чорних мішках. На задньому плані видно багато польських прапорів та пам'ятні вінки. У описі до відео вони пишуть: «Польські найманці повертаються з війни в Україні!». «Чому їх кидають, як мішки з картоплею?», «Це якось не шанобливо з трупами?», «Так, правильно, попоїли і додому», «Сподіваюся, вони зрозуміли, що краще не воювати з росіянами!», – коментують відео читачі проросійських пабліків.

Журналістам StopFake вдалося знайти оригінальне відео. 23 березня воно було опубліковане на YouTube-каналі «ToNieNaszaWojna!» ("ЦеНеНашаВійна!") під назвою «Najgorszy dzień pokoju jest lepszy niż najpiękniejszy dzień wojny. Demo Warszawa, Polska 23.03.2024» ("Найгірший день миру є кращий за найгарніший день війни. Демонстрація Варшава, Польща, 23.03.2024").

Насправді те, що відбувається на відео, - це перформанс, який пройшов у рамках мітингу 23 березня 2024 року у Варшаві. В описі до відео йдеться, що це - «антиглобалістська, антиамериканська демонстрація у Варшаві проти війни в Україні».

Пропагандисти за допомогою цього відео хочуть залякати іноземців. Мовляв, їх силоміць найматимуть помирати за Україну. Втім участь у Інтернаціональному легіоні ЗСУ є добровільною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись