Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Слободан Мілошевич нібито назвав Захід "скаженим псом на ланцюгу" та попередив, що він "вкусить за горло" Україну

Пропагандисти вже багато років активно поширюють слова, приписані обвинуваченому у численних воєнних злочинах і геноциді політику з Сербії Слободану Мілошевичу. Мовляв, він сказав, що Захід - це «скажений пес на ланцюзі», який вкусився у горло Югославії, і росіяни повинні також не допустити того самого з Росією, Білоруссю та Україною. «Росіяни! Я звертаюся до всіх росіян, мешканців України та Білорусі, також тих, хто на Балканах вважають себе росіянами. Подивіться на нас і запам’ятайте - з вами зроблять те ж саме, коли ви роз’єднаєтесь і дамете слабкість. Захід - це скажений пес на ланцюгу, який вкусить вас у горло. Браття, пам’ятайте долю Югославії! Не дайте зробити того самого з вами!», - це попередження, як стверджують деякі користувачі мережі, Мілошевич нібито залишив Росії перед своєю смертю. На цей випадок звернули увагу фахівці StopFake.

Вони нагадують, що влітку 1999 року після бомбардування військами НАТО Югославії Слободан Мілошевич погодився вивести сербські війська з Косова та провести президентські вибори. У 2000 році президентські вибори в Югославії переросли в революцію, і президента Слободана Мілошевича було знесено сторонниками його опонента Войслава Коштуниці. Через деякий час Мілошевича арештували і видали Гаазькому міжнародному трибуналу - його судили за злочини проти людства під час війни в Югославії. Судовий процес тривав п'ять років і так і не завершився - Слободан Мілошевич помер у в'язниці від інфаркту міокарда 11 березня 2006 року.

З початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну все частіше можна було побачити в мережі цю "цитату". Було і багато версій, коли саме Мілошевич зробив подібне заявлення - у своєму останньому інтерв'ю, у листі до президента Росії або на смертному одрі. Проте "цитата" Мілошевича про "скаженого пса на ланцюгу" поширюється виключно в російськомовному сегменті мережі - журналістам StopFake не вдалося знайти жодного згадування про таке висловлювання Мілошевича англійською, німецькою або французькою мовами. Більше того, сербською мовою цю "цитату" можна зустріти лише двічі - в новині Rtvbn від липня 2014 року про те, що плакат з цим висловлюванням з'явився в одному з московських кінотеатрів, та в публікації проросійської сторінки в Facebook Глас Поморавља Інфо. Македонською та словенською мовами (якими, ймовірно, Мілошевич міг залишити своє останнє інтерв'ю), цитата не зустрічається.

Незадовго до своєї смерті Мілошевич написав лист Міністерству закордонних справ Росії. У ньому політик розповів про свої підозри щодо того, що лікарі нібито намагаються свідомо підірвати його здоров'я. Проте в цьому листі немає згаданих висловлювань щодо Заходу.

Подальший пошук в мережі показує, що цитата почала масово поширюватися в російськомовному сегменті мережі лише восени 2012 року в публікаціях під назвою «Привіт з колишньої Югославії». Автором цієї публікації є Лесь Іванів.

Варто відзначити, що з початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну російські медіа все частіше використовують це висловлювання для підтримки своєї антизахідної риторики. Разом із цим, навіть у самій російських медіа можна зустріти безліч публікацій про те, що цитата ця не має жодного стосунку до Слободана Мілошевича. Наприклад, у листопаді 2017 року видання MK.ru писало про те, що депутатка Держдуми РФ Наталя Поклонська використовувала фейкову цитату Мілошевича про Захід як про "скаженого пса". Вони пишуть, що «незважаючи на її (цитати - прим.ред.) популярність в російських націоналістичних колах, вона невідома в оригіналі, як невідомим є і її джерело». Але вже в березні 2023 року MK.ru опублікували матеріал під назвою «В Держдумі і Радфеді згадали про пророче звернення Мілошевича до росіян після бомбардувань Югославії», в якому ця ж фейкова цитата представлялася вже під видом справжньої, - ці слова, як кажуть в матеріалі, Мілошевич нібито сказав під час свого останнього звернення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись