Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні озброєні чоловіки виступають проти Зеленського та його влади

Про це написали російські ресурси, поширюючи відео групи чоловіків із закритими обличчями та зі зброєю й синьо-жовтим прапором. На відео один із чоловіків заявляє, що виступає за те, щоб «наша батьківщина стала воістину незалежною від політиків, що знищують своє населення за вказівкою Заходу». Нібито на їхніх «руках кров захисників вітчизни», тож усіх представників влади, чиї дії спрямовані проти інтересів громадянин України, треба вбивати.

Різні медіа написали різне першоджерело: одні заявили, що воно з’явилося у західних ЗМІ, інші – в мережі.

StopFake не виявив жодної подібної публікації в авторитетних міжнародних медіа, окрім дописів у соцмережах та публікацій на сайті Reddit. Першоджерелом відео став телеграм-канал Teoría del Heartland, який регулярно ширить фейки російської пропаганди. Твердження автора публікації про те, що серед військових нібито зростає кількість невдоволених «антинародною політикою Зеленського», також є неправдою – президентові України довіряють 82% українців. Також 51% українців вважає, що справи в країні йдуть у правильному напрямі. До повномасштабної війни Росії проти України цей показник був удвічі нижчим.

Російські пропагандисти поширюють такі фейки, щоб схилити українців та іноземців до думки, що потрібно піти назустріч Путіну і примусити Зеленського капітулювати. Кров українських захисників виключно на руках Путіна і Росії. І саме Росія має бути покарана за війну в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись