Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито встановили ліміт на видачу готівки до 100 грн з банкомата для чоловіків призовного віку

Російські медіа поширюють світлину, де нібито на екрані банкомата повідомляють про ліміт на зняття готівки в розмірі 100 грн на день для чоловіків призовного віку. Щоб скасувати обмеження, потрібно буцімто оновити дані в найближчому ТЦК. 

Дослідили кейс аналітики VoxCheck, які з’ясували, що саме зображення відредагували, адже на оригінальному фото не банкомат, який видає готівку. Пропагандисти використали світлину термінала самообслуговування «ПриватБанку» — термінал лише приймає готівку, а не видає її. При чому за зворотним пошуком у Google вдалося встановити, що фото з’явилося в мережі ще у 2021 році. Це був негативний відгук про несправність термінала самообслуговування у місті Первомайськ. 

На офіційному сайті «ПриватБанку» також не вказано про обмеження на зняття готівки в розмірі 100 грн на добу. Наразі з гривневих та валютних рахунків в Україні можна зняти до 100 тис. грн за добу. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись