Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У телеграмі шириться фейк, що «українських жінок мобілізують, а їхніх дітей віддадуть за кордон»

У російських телеграм-каналах дописують, що жінок з медичною та фармацевтичною освітами в Україні зобов’язали терміново оновити свої дані у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Відтак автори допису стверджують, що жінок невдовзі будуть ловити та відправляти на фронт, а їхніх дітей віддавати до чужих родин у західних країнах.

Аналітики VoxCheck пояснили: медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголосили, що облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Навіть виїзд такої категорії жінок не обмежений. 

Жінок можуть призвати до армії тільки за добровільною згодою, тобто примусово їх мобілізувати заборонено. Випадків примусової мобілізації жінок не фіксували й до ухвалення відповідного закону. Ба більше, ситуація, коли дитина залишається без опіки, оскільки обох батьків мобілізували, просто неможлива. Адже згідно із законодавством мобілізації не підлягають особи, які мають неповнолітню дитину/дітей і чоловіка/дружину, який/яка уже проходить військову службу. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись