Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У телеграмі шириться фейк, що «українських жінок мобілізують, а їхніх дітей віддадуть за кордон»

У російських телеграм-каналах дописують, що жінок з медичною та фармацевтичною освітами в Україні зобов’язали терміново оновити свої дані у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Відтак автори допису стверджують, що жінок невдовзі будуть ловити та відправляти на фронт, а їхніх дітей віддавати до чужих родин у західних країнах.

Аналітики VoxCheck пояснили: медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголосили, що облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Навіть виїзд такої категорії жінок не обмежений. 

Жінок можуть призвати до армії тільки за добровільною згодою, тобто примусово їх мобілізувати заборонено. Випадків примусової мобілізації жінок не фіксували й до ухвалення відповідного закону. Ба більше, ситуація, коли дитина залишається без опіки, оскільки обох батьків мобілізували, просто неможлива. Адже згідно із законодавством мобілізації не підлягають особи, які мають неповнолітню дитину/дітей і чоловіка/дружину, який/яка уже проходить військову службу. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join