Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито створюють батальйон дівчат «Білосніжки»

Російські медіа та користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що в Україні нібито оголосили про формування жіночого батальйону «Білосніжки» в Чернігівській області. Мовляв, він складатиметься з дівчат віком від 16 до 30 років. Такі публікації супроводжуються коментарями, що в Україні немає достатньої кількості людей для бойових дій, тому жінок масово відправляють на фронт. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді йдеться не про створення жіночого батальйону. Російські пропагандисти взяли фотографії з реальної події — навчання основ використання стрілецької зброї, яке проводили військовослужбовці регіонального управління сил ТрО «Північ» для місцевого населення Чернігівщини, — і представили її в абсолютно іншому, неправдивому контексті. Ці заняття справді проводила 119-та бригада ТрО, але жодного набору, як про це пишуть пропагандисти, на навчаннях не було проведено. Метою зустрічі була підготовка населення до національного опору, який включає в себе і основи тактичної медицини, і правила поводження зі зброєю, й інженерну підготовку.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати недовіру українського населення до уряду та дискредитувати мобілізацію. «Детектор медіа» раніше вже спростовував фейки щодо процесу мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись