Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні нібито створюють батальйон дівчат «Білосніжки»

Російські медіа та користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що в Україні нібито оголосили про формування жіночого батальйону «Білосніжки» в Чернігівській області. Мовляв, він складатиметься з дівчат віком від 16 до 30 років. Такі публікації супроводжуються коментарями, що в Україні немає достатньої кількості людей для бойових дій, тому жінок масово відправляють на фронт. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді йдеться не про створення жіночого батальйону. Російські пропагандисти взяли фотографії з реальної події — навчання основ використання стрілецької зброї, яке проводили військовослужбовці регіонального управління сил ТрО «Північ» для місцевого населення Чернігівщини, — і представили її в абсолютно іншому, неправдивому контексті. Ці заняття справді проводила 119-та бригада ТрО, але жодного набору, як про це пишуть пропагандисти, на навчаннях не було проведено. Метою зустрічі була підготовка населення до національного опору, який включає в себе і основи тактичної медицини, і правила поводження зі зброєю, й інженерну підготовку.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати недовіру українського населення до уряду та дискредитувати мобілізацію. «Детектор медіа» раніше вже спростовував фейки щодо процесу мобілізації в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join