Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Лисичанську ЗСУ готує інсценування гибелі цивільного населення

Низка ЗМІ та в соцмережах зі посиланням на «дані розвідки РФ» поширює інформацію про начебто інсценування загибелі цивільного населення в місті Лисичанськ. «У населений пункт звозять розбиту військову техніку та тіла військовослужбовців ЗСУ у цивільному одязі. Ініціаторами та організаторами провокації виступають фахівці Центру інформаційно-психологічних операцій ЗСУ», - пишуть в повідомленнях. Вказують і місце цього «інсценування» - це базар в Лисичанську. На цей фейк звернув увагу StopFake.

Голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай спростував цю брехню – він сам з’їздив до вказаного місця, та повідомив у фейсбуці, що базар напередодні був обстріляний військами Російської Федерації: «Традиційно, такими вкидами окупанти хочуть приховати власні злочини та перекласти відповідальність на ЗСУ», - написав Гайдай.

За добу на Луганщині загинуло четверо людей, поранено ще чотири, 10 будинків зруйновано в Попасній, 13 будинків – у Лисичанську. Російська армія регулярно обстрілює мирні міста України, розстрілює, катує, піддає сексуальному насильству громадян України. Військові злочини російської армії розслідують українські та міжнародні слідчі органи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись