Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські чиновники під час війни розпродають зброю терористам та в країни Африки

Російськи анонімні телеграм-канали вже вдруге поширюють неправдиву інформацію про те, що начебто Міністерство оборони України розпродає «надлишки» зброї іншим країнам.

Вчора російськи пропагандисти поширювали фейк про те, що начебто два терористичних угрупування – ХАМАС та «Хезболла» - «погрожують Ізраїлю терактами з використанням Джавелинів», які саме Україна їм продала. Жодних доказів ані погроз Ізраїлю, ані того, що терористичні угрупування взагалі отримали ці протитанкові комплекси, не надано. Звісно, звинувачення України про «продаж» цих комплексів також не підкріплене жодним фактом.

Також в цьому повідомленні є брехня, яку легко спростувати: йдеться про те, що начебто Україна «без жодної санкції Ізраїлю» отримала протитанкові гранатомети Matador. Але Україна не потрібні для цього санкції чи дозволи Ізраїлю: Matador офіційно надійшов в Україну з Німеччини як частина допомоги зброєю Україні.

Раніше ті ж телеграм-канали поширювали фейк про те, що начебто Міністерство оборони України продає «надлишки» зброї країнам Африки. StopFake детально розбирав цей фейк: російські телеграм-канали поширювали відповідь МО України на невідомо чий депутатський запит, де йшлося про списання або продаж вже непотрібного старого обладнання армії. Фактчекери дійшли висновку, що документ, який поширювали в соцмережах, - фейк, як і продаж зброї в африканські країни

Детальніше читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись