Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Усі школи Запоріжжя перейшли на російські стандарти

 Таку інформацію поширили російські телеканали. Мовляв, учні розповіли кореспондентам, що їм було важко вчитися, коли вчителі розмовляли з ними українською мовою. Тепер вчителі пояснюють на уроках, яка українська мова незручна і як самі українці з нею плутаються. У телесюжеті для прикладу показують одну зі шкіл тимчасово окупованого Мелітополя, який перебуває під контролем російських військ від 25 лютого.

З того часу жителі Мелітополя, які залишилися в місті, зазнають переслідувань з боку росіян. За синьо-жовту стрічку чи українську мову російські окупанти можуть розстріляти, а якщо під час перевірки телефона на вулиці знаходять український контент у месенджерах або ще десь, то за це карають штрафом або полоном.

Школи Запорізької області продовжують працювати в онлайн-режимі. У тих школах, які почали працювати офлайн на окупованій території області, дітей навчають за російськими підручниками, де історія переписана за методичками КДБ, багато вчителів завозять із Росії, бо місцеві відмовилися співпрацювати з окупантами.

Тому некоректно говорити, що всі школи Запоріжжя перейшли на російські стандарти, швидше, ті школи, що працюють, заставили перейти на російські стандарти.

З іншого боку, на сьогодні близько 80% Запорізької області окупували росіяни. Місто Запоріжжя ніколи не було під окупацією, отже школярів Запоріжжя ніхто не навчав і не навчає за російськими стандартами. Такі маніпулятивні новини пропагандисти запускають для того, щоб знецінити українську мову і показати, що Україна – це Росія, а розбіжності між країнами, мовляв, були штучно вигаданими. У такий спосіб виправдовують загарбницьку війну проти України та знищення українців.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись