Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У Києві кілометрові черги до банкоматів, а в ресторанах заклеюють розетки

Такі меседжі останні кілька днів поширюють російські пропагандисти у телеграм-каналах. Як доказ вони використовують скріншоти постів з телеграм-каналу «Киевский Движ».

Мовляв, Київ залишився без електрики, у людей паніка, готівку нереально зняти й немає місць, де можна підзарядити телефони чи інші гаджети. Насправді пропагандисти хотіли б, щоб у столиці України панувала атмосфера відчаю і безпорадності. Та реальна картина зовсім інша. На каналі «Киевский Движ» з-поміж десятків дописів про вплив на місто вимкнення електроенергії є всього дві песимістичні фотографії: на одній з них люди після ракетних обстрілів стали у велику чергу до одного з банкоматів, бо інші банкомати не працювали без вимкнення світла, а в супермаркетах приймали лише готівку; один із закладів у Києві справді заклеїв розетку. При тому всі інші дописи на цьому каналі були про те, як люди йшли одне одному назустріч, як кафе, ресторани, супермаркети й навіть аптеки дозволяють користуватися розетками, встановлюють переноски, як кияни розраховуються одне за одного готівкою, щоб ніхто не залишився без необхідного.

Пропагандисти подали поодинокі випадки за масові, щоб показати паралізований Київ, посіяти паніку серед українців і  спричинити бунтівні настрої людей проти влади, яка нібито призвела до блекауту через те, що не погодилася на ультиматум Росії. 

«Детектор медіа» поділився особистими прикладами роботи під час вимкнення електрики і зв’язку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись