Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові торгують органами загиблих і поранених українських солдат

Російські ЗМІ поширюють фейкову заяву голови Комуністичної партії РФ Геннадія Зюганова, що українські військові нібито «продають органи українських солдатів, які загинули або тяжко поранені» під час війни Росії в Україні (яку він досі називає «спецоперацією»). Цей фейк поширювали ще в 2015 році, але тоді в ньому йшлося про українських бійців та мирних громадян, які загинули в зоні АТО. Тоді російські пропагандисти навіть змонтували відео, на якому буцімто колишнім працівник СБУ розповідав про «організацію спеціальної медичної бригади, яка отримувала замовлення від країн Заходу на продаж органів загиблих у зоні АТО військовослужбовців та цивільного населення». Служба безпеки України таку «інформацію» заперечила, зазначивши, що деякі кадри із відео вже зустрічались в мережі раніше.

Окрім того, загиблих у війні з Росією українських захисників відспівують у церквах, де є така можливість, та ховають. Натомість Росія навіть не забирає тіла своїх солдат, тому Україні доводиться звертатися до Червоного Хреста про допомогу, щоб вони вивезли трупи російських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись