Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові нібито закликають до повалення конституційного ладу в державі

У соцмережі TikTok поширюють відеозвернення нібито військовослужбовців 117-ї окремої бригади територіальної оборони (ОБрТрО) 153-го батальйону, які закликають до повалення конституційного ладу в державі. 

Насправді люди з відео ніколи не мали й не мають стосунку до 153-го батальйону ТрО, про що повідомила 117-та ОБрТрО на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Це відео було створене за допомогою технології дипфейк, яка базується на штучному інтелекті. Тобто, воно — фейкове. Про це вже пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. 

У такий спосіб творці цього відео прагнуть дискредитувати українських військових та деморалізувати українське суспільство. Раніше ми аналізували фейкове відеозвернення ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, в якому він нібито закликав до військового перевороту.

Скриншот із фейсбук-сторінки 117-ї ОБрТрО

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись