Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна зірвала роботу «зернового коридору»

Після суботньої «атаки проти кораблів Чорноморського флоту» у Севастополі російські ресурси поширили низку меседжів.

Нібито Росія виходить з «зернової угоди» через «атаку проти кораблів Чорноморського флоту, залучених до гарантування безпеки суден, що доправляють українське зерно в межах так званої чорноморської ініціативи». Через це 31 жовтня Росія ініціює засідання Ради безпеки ООН.

Корабель – бойова одиниця флоту, законна ціль під час війни. У Кремлі заявляють, що атака була саме по кораблях, а не по суднах, які є цивільним морським транспортом.

Нібито гуманітарний коридор для експорту зерна з України використовувався для прикриття атаки на рейд Севастополя.

Міністерство оборони Росії заявило, що ця атака – теракт з боку Києва за участі фахівців Великої Британії. Цьому немає доказів. Україна не взяла на себе відповідальності за цей напад. Сили оборони півдня припускають, що причиною вибухів в окупованому Севастополі могли стати невдалі запуски російськими загарбниками ракет протиповітряної оборони.

Пропагандисти запевняють, що з вини Києва європейці залишаться без зерна, бо до Африки воно все одно не доставлялося. Як відомо, за два місяці 72% пшениці пішло до Африки, Азії та Туреччини.

Насправді задовго до цієї «атаки» Росія погрожувала, що вийде з «зернової угоди», якщо не будуть виконані її вимоги.

Як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Росія знайшла надуманий привід для виходу з угоди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись