Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Укренерго» створило додаток з графіком вимкнення електроенергії для споживачів у містах та селах України

Такі повідомлення ширяться у соціальних мережах. Це не так.

«Укренерго» – оператор системи передавання й не працює з кінцевими споживачами, тому не може знати коли вимкнуть кожного окремого споживача або невеличкий населений пункт. Відповідно «Укренерго» не створювало жодних додатків для кінцевих споживачів електроенергії.

Диспетчери «Укренерго» мають інформацію лише про загальний рівень споживання в енергосистемі, а також у кожному її енерговузлі.

Інформацію про споживання окремих споживачів чи населених пунктів мають лише оператори систем розподілу (обленерго). Саме вони вимикають споживачів відповідно до параметрів, які їм надає «Укренерго».

Під час критичних та кризових ситуацій потрібно довіряти лише офіційним джерелам інформації.

У разі з вимкненням електроенергії таким джерелом є обленерго. Лише обленерго може складати будь-які графіки обмеження споживачів та повідомляти про них або про те, де саме цю інформацію знайти.

Обленерго можуть повідомляти про вимкнення як через оголошення на сайті, так і в особистому кабінеті споживача, або у своїх чат-ботах в Telegram або Viber.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись