Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна переймає «недбалий» європейський досвід у веденні вагітності

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах відгук нібито біженки з України щодо іноземної та української медицини. У ньому вона стверджує, що Україна переймає «недбалий» європейський досвід у галузі акушерства та гінекології. Зокрема, за її словами:

  1. У Європі не проводять ранню діагностику вагітності, не контролюють прийом вітамінів та рівень заліза в крові у вагітних.
  2. Пологи в лікарнях стимулюють штучно, післяпологового огляду немає.
  3. Лікарі не рекомендують дотримуватись дієти при грудному вигодовуванні.

Однак ці твердження є неправдивими. На них звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що як в Україні, так і в Європі рання діагностика вагітності, а також підтримка матері до, під час і після пологів входять до стандартів медичної допомоги. Відповідно до українського законодавства, медичні заклади зобов'язані дотримуватись цих стандартів.

У Європі діють Європейські стандарти догляду за здоров’ям новонароджених (ESCNH), які рекомендується адаптувати до місцевих умов при розробці законів, директив та протоколів. Ці стандарти охоплюють різні аспекти медичного обслуговування матері та дитини, включаючи пологи, післяпологовий догляд, інтенсивну терапію, харчування, гігієну, етичне ухвалення рішень, паліативну допомогу, безпеку та збір даних.

Рання діагностика вагітності та післяпологовий огляд матері і дитини (за участі педіатра) є частиною європейських медичних стандартів. Основою медичної практики є поінформованість пацієнта та надання консультаційної підтримки. Пацієнтці пропонують, а не наказують проходити додаткові обстеження чи курси вітамінів.

В Україні з серпня 2022 року діють Стандарти медичної допомоги «Нормальна вагітність», згідно з якими раннє взяття вагітних під спостереження (до 12 тижнів) є індикатором якості медичної допомоги. Післяпологовий догляд регулюється клінічним протоколом «Фізіологічні пологи», який передбачає спостереження у перші 2 години після пологів, контроль самопочуття матері та дитини, підтримку раннього грудного вигодовування та інформування матері.

Штучна стимуляція пологів справді практикується, та лише за певних показань, таких як затримка пологів після 41 тижня, передчасне відходження вод або проблеми зі здоров’ям у матері чи дитини.

Щодо дієти, європейські лікарі справді не радять обмежувати себе в їжі під час грудного вигодовування, наголошуючи на повноцінному і збалансованому харчуванні. В Україні можуть рекомендувати гіпоалергенну дієту, якщо виявлено, що певні продукти в раціоні матері провокують кольки в дитини.

Пропагандисти поширюють подібну дезінформацію, щоб створити враження хибності європейського стилю життя та євроінтеграції України загалом. Зокрема, один з їхніх наративів — система охорони здоровʼя в Європі жахлива, а отже й співпрацювати з нею не варто. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись