Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція «Арку свободи українського народу» нібито розфарбували в кольори прапора ЛГБТК+

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео з твердженням, нібито «Арка свободи українського народу» (колишня «Арка дружби народів)» у Києві була остаточно розфарбована в кольори прапора ЛГБТК+. На відео показано, як арку розмальовують веселковими кольорами. Втім це - маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що відео, де арку перефарбовують в Україні, насправді зняте у 2017 році і показує підготовку до проведення пісенного конкурсу «Євробачення» в Україні. Темою конкурсу того року була різноманітність, тому арку розфарбували в кольори веселки, а потім повернули до її початкового вигляду.

Крім того, тоді процес розфарбовування арки веселковими кольорами був перерваний праворадикальними групами, тому арку не вдалося розфарбувати в кольори веселки повністю. Після закінчення «Євробачення» арка була відновлена до свого первинного вигляду з металевим кольором.

Дезінформація проти ЛГБТК+ часто поширюється з метою дискредитації України або її чинного уряду, а також процесу декомунізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись