Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна хоче захопити склад із боєприпасами в Придністров'ї

У соцмережах поширюють інформація, що Україна нібито планує «поповнити боєприпаси», тому «готується захопити» найбільший у Східній Європі склад боєприпасів, який знаходиться в самопроголошеній «республіці Придністров'я». У StopFake зазначили, що російські ЗМІ ще в 2018 році поширювали цей фейк та писали, що Україна нібито може мати якийсь інтерес до складів із боєприпасами у Кобасній. На військових складах у Ковбасній, які створили ще 1949 року, зберігали різни види зброї радянської армії. Основну частину озброєнь туди завезли зі Східної Німеччини, Угорщини, Польщі та Чехословаччини під час виведення радянських військ. Нині арсенал охороняє оперативна група російських військ.

Військовий експерт Михайло Жирохов та керівник Defence Express Сергій Згурець кажуть, що на сьогоднішній день невідомо, в якому стані ці боєприпаси, і чи є вони боєздатними — більше половини всіх боєприпасів зі складу в Ковбасній можуть не підлягати для використання та транспортування, бо вже прострочені. «Україні не потрібно таким дивним способом збільшувати свої арсенали, оскільки сьогодні ми маємо значну допомогу з боку європейських країн та США, у тому числі й за переліком озброєнь радянського виробництва за тими калібрами, які нам потрібні. Я думаю, що всі ці розмови про можливість наступу на Придністров'я або захоплення складів вкладаються в загальну концепцію російської сторони, для виправдання активізації власних військових дій та несприйняття захисних дій України», — пояснив Згурець.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись