Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Uber у всьому світі відмовляється перевозити українських біженців.

Кремлівські ЗМІ поширюють «новину» про те, що американська компанія Uber після резонансного випадку зі побиттям громадянами України місцевих таксистів у Відні більше не возить українських біженців. Буцімто таке відбувається у різних країнах світу.

Як докази, користувачі соцмереж, а також російські пропагандисти показують скріншот, зроблений нібито в додатку Uber, де зазначається, що «українських біженців не обслуговуємо», «ніяких українців» тощо.

Джерелом такої «новини» виступив у тому числі пропагандистський «кореспондент» Олександр Коц, який опублікував «скриншот» із програми-додатку та заявив, що «в Убері відмовляються возити гостей із незалежною». Показово, що цей скріншот поширили лише сумнівні сайти та деякі акаунти у соцмережах. Аналіз зображення показав, що фразу про українських біженців було додано за допомогою програми обробки фотографій, пише StopFake.

Компанія Uber не приймала таких рішень. Насправді Uber надає усіляку допомогу українцям від початку повномасштабного вторгнення Росії — наприклад, запускає сервіс Uber Aid Shuttle, за допомогою якого можна дістатися до кордону з Польщею та назад.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись