Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У вагоноремонтному заводі в Києві, куди вдарили російські ракети, знаходились танки та інша бронетехніка, яку Україні надали східноєвропейські країни.

Вранці 5 червня після того, як в Києві пролунали вибухи, прокремлівські телеграм-канали поширили дві брехні.

Перша – «це вам за Донецьк». У суботу ввечері, 4 червня, пропагандистські ЗМІ повідомили, що «у Донецьку пролунала серія вибухів … ЗСУ випустили 40 снарядів із "Граду", удар припав по центру міста». Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє, що такі заяви російських ЗМІ розбиваються об повідомлення очевидців з окупованого Донецька: «стріляють з Куйбишевського району, пролітає над Ворошилівським і падає в Калинінському», «в Калинінському приліт, з Макіївки виліт, все очевидно», «вильоти були з Макіївки Східний Батман 8шт.», «люди потроху починають розуміти, що відбувається і потрібно їх знову переконати, що Україна погана». У неділю вранці, 5 червня, російський пропагандист Володимир Соловйов у телеграмі «похвалився», що у Київ прилетіло за вечірні обстріли Донецька, «безкарно стріляти по Донецьку ніхто не дозволить».

Друга – ціль удару вагоноремонтний завод в Києві, у корпусах якого ремонтували підбиті росіянами танки Т-72 та готували до відправки на передову іноземну військову техніку, завезену із Польщі та інших східноєвропейських країн.

Голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін підтвердив, що війська Росії чотирма ракетами вдарили по Дарницькому вагоноремонтному заводу (ДВРЗ), що знаходиться на лівому березі Києва. «Для нас це вже стандартний початок дня. Вони б’ють по залізниці щодня, ми оперативно ремонтуємось і їдемо далі.

Серед залізничників був один поранений, йому надали медичну допомогу. І оперативно приступили до ліквідації наслідків удару», – повідомив він.

За словами Камишіна, жодних «танків», про які говорить російська пропаганда, там немає. Він запросив журналістів у цьому переконатися на власні очі.

«Офіційно заявляю — на території ДВРЗ немає військової техніки. Цей завод ремонтував піввагони та зерновози, які ми використовуємо для вивозу експортної продукції.

Я офіційно запрошую всіх журналістів — і українських і іноземних сьогодні на ДВРЗ. Ми підтвердимо, що росія вчергове збрехала. І що їх справжня ціль — економіка України та мирне населення. Вони хотять перекрити нам можливість експортувати українську продукцію на захід.

Акредитація ЗМІ обов’язкова. До заходу допускаються представники ЗМІ, які отримали акредитацію Міністерства оборони України», – зазначив голова правління «Укрзалізниці».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись