Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Харкові чоловік нібито вбив співробітника ТЦК

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що мешканець Харкова буцімто вбив працівника ТЦК за те, що той відправив його сина на фронт без медичного огляду та висновку ВЛК. Хлопця нібито затримали й відразу ж мобілізували попри те, що він страждав на астму. Сталося це нібито «на очах у батька мобілізованого», тому він вирішив поквитатися зі співробітником ТЦК, кинувши його тіло на залізничні колії, щоб імітувати самогубство. 

Поширювана «новина» є спотвореною і неточною. Про це стверджують у Центрі протидії дезінформації. Насправді конфлікт відбувся між двома цивільними в селі Дубівка Харківського району після вживання алкоголю, повідомили в поліції Харківщини. Між 70-річним підозрюваним та його 57-річним товаришем виникла суперечка на побутовому підґрунті, яка просто словами не закінчилася. Один із чоловіків схопив кухонний ніж і завдав другу декілька ударів у шию. Потерпілий загинув на місці. 

У Харківській обласній прокуратурі встановили, що підозрюваний повіз тіло вбитого до залізничної станції та скинув труп на колію для правдоподібності версії нібито «друг покінчив життя самогубством». Проте труп виявили залізничники й повідомили про це правоохоронні органи. Жодних офіційних підтверджень, що загиблий був військовослужбовцем, працівником ТЦК або взагалі мав хоч якийсь стосунок до Сил оборони України, немає.

Цей фейк росіян є черговим проявом дискредитації мобілізаційного процесу в Україні. Мовляв, українці тепер уже вбивають працівників ТЦК, бо ті перевищують свої повноваження — ось іще одне «підтвердження» цього. Раніше ми вже спростовували інформацію, що українського воєнкома нібито вбили під час вручення повістки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись