Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Студенти київського ЗВО нібито будуватимуть фортифікації для ЗСУ

У соціальних мережах проросійські ресурси поширюють інформацію, що студенти Київського національного університету будівництва та архітектури нібито будуватимуть фортифікації для Збройних Сил України. Як «доказ» цьому пропагандисти додають фото оголошення, яке нібито зʼявилося в стінах університету та стверджують, що це результати “невдалого” Глобального саміту миру, що 15-16 червня 2024 року відбувся у Швейцарії. Утім, це – фейк.

Скриншот із пропагандиського ресурсу

Фахівці з Укрінформу повідомляють, що оголошення було сфабриковано в графічному редакторі та написано з граматичними помилками без зазначеної дати. Для створення фейку пропагандисти використали фотографію, що вперше з'явилася у 2012 році в забороненій в Україні соцмережі “ВКонтакте”. У коментарі Укрінформу представники КНУБА зазначили, що несправжність публікацій також підтверджує те, що вказаних в «оголошенні» студентських груп насправді немає в навчальному закладі.

Цей фейк спрямований на дискредитацію системи освіти України, в тому числі в очах майбутніх вступників з тимчасово окупованих територій, які хотіли б здобути освіту в українських ЗВО. Раніше ми аналізували фейк про мобілізацію 1000 студентів КНУ ім. Т. Шевченка. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись