Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк  США відправлять в Україну колишніх військових Афганської національної армії

Про це повідомляють кремлівські ЗМІ з посиланням на власні джерела. Це неправда. У США не йдеться ні про яке використання афганців як військової сили і вони не планують відправляти американські війська в Україну. Афганська національна армія (ANA) розпалася в 2021 році після виведення військ НАТО з Афганістану і входу до столиці Афганістану бойовиків «Талібану». Частину афганських солдат евакуювали у США, інші приєдналися до «Талібану» чи втекли у сусідні країни.

19 лютого 2022 року в США повідомили, що всі евакуйовані афганці покинули базу Макгуайр-Дікс-Лейкхерст, де їх тимчасово розміщували. У США справді є пропозиції, що з бажаючих можна було б сформувати афганський легіон у складі армії США. Але експерти пишуть про те, що для того, щоб вступити на службу до збройних сил США, афганці не відповідають одній з базових вимог — адже новобранці повинні бути громадянами або постійно проживати на території США. Тож ні про яке використання афганців як військової сили в США наразі не йдеться.

США взагалі не збирається відправляти американські війська в Україну, про це неодноразово наголошував президент Джо Байден. Протягом усієї війни Росії проти України США надають Україні різного роду військову та медичну допомогу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись