Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Школярі на окупованій росіянами частині Запорізької області продовжать вивчати українську мову.

12 червня міністр освіти Росії Сергій Кравцов приїхав на тимчасово окуповану територію Запорізької області і розказав журналістам, що у школах «дамо можливість вивчати російську мову» і «не будемо забувати про українську мову». «Я вважаю, що треба залишити у школах вивчення української мови, так робиться у всіх національних республіках Росії», – зазначив він.

За його словами, головне – «розповісти школярам всю правду <...> про наші братні народи, про спільні досягнення, перемоги», а все інше можна вирішити. І це єдине про школи на окупованих територіях, про що він не зманіпулював. Саме це у школах на раніше окупованій території стало головним у навчальному процесі.

Як відомо, на окупованих з 2014 року територіях Луганської і Донецької областей та в Криму відбувається лінгвоцид, хоч у школах і залишили українську мову. Вивчати українську можна тільки на факультативі один раз на тиждень, а то й один раз на два тижні. Крім того, за факультатив української мови має висловитися більша частина класу, якщо голосів не вистачить, занять з української мови не буде навіть у формі факультативу.

Наприклад, у початкових класах на тимчасово окупованій території Донецької області предмет «Українська мова» перейменували на «Мова народів Донбасу», а «Українську літературу» на «Літературне читання народів Донбасу». На них разом відводять годину на тиждень, тоді як російську вчать щодня, пише «Освіторія».

Всі підручники завозять із Росії, уроки починають із гімну Росії, учителі працюють за російськими стандартами. Дітей вчать, що потрібно бути захисниками росії і що «Донбас — серце Росії».

Наразі на окупованих у 2022 році територіях України діти могли навчатися за українською програмою онлайн. Ті вчителі, які залишилися на окупованій території і мають проукраїнську позицію, отримували погрози фізичною розправою, в'язницею та прокуратурою та врешті в трудову українську книжку їм пишуть «звільнений за статтею».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись