Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Матері українських військовополонених, які утримуються в Росії, почали звертатися з проханнями не повертати їхніх синів назад до України.

Таку заяву уповноваженої з прав людини у Росії Тетяни Москалькової поширили російські медіа. Нібито рідні полонених побоюються, що їхніх синів або заново відправлять на фронт, або вони зазнають репресій.

У квітні 2022 року російська армія взяла у полон бійця Національної гвардії України. Спершу чоловіка використовували у пропагандистських роликах про гуманне ставлення до військовослужбовців. А тоді надіслали матері фотографію мертвого сина. Чи може хоч одна матір після такого просити Росію не повертати сина в Україну?

Нагадаємо, дружини, сестри та матері українських військових, які захищали Маріуполь, зокрема завод «Азовсталь», і зараз перебувають у полоні, заснували організацію із захисту прав українських військовополонених. Вони закликають дотримуватися Женевської конвенції, просять міжнародні організації допомогти повернути наших хлопців додому, до їх рідних і сімей, вимагають повернути тіла загиблих воїнів і врегулювати питання безвісти зниклих.

Натомість, як сказав президент України Володимир Зеленський, серед російських полонених «строковиків» є ті, хто не хоче повертатися в Росію, і ті, на кого там уже прийшли похоронки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись