Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї від імені уряду ЄС пропонують грошову допомогу для людей пенсійного та передпенсійного віку

У соціальних мережах, зокрема в українському сегменті фейсбуку, поширили інформацію, буцімто уряд ЄС запроваджує проєкт видачі грошової допомоги людям пенсійного та передпенсійного віку. Мовляв, можна отримати до 200 євро за день, беручи участь у цій програмі. Автори також стверджують, що кошти виділяє фонд Provision Fund. Відтак у повідомленні пропонують перейти за посиланням для подальшої реєстрації. 

Над кейсом попрацювали фактчекери проєкту VoxCheck, які з'ясували, що програми з виплати 200 євро за день взагалі не існує. Сам фонд Provision Fund діє в США. Його метою є створення додаткового фінансування для жителів округу Шеридан, штат Вайомінг, у сферах, які не мають достатнього фінансування від уряду. Тобто жодного стосунку до ЄС цей фонд не має. Власне ж, адміністратори груп використовують грошову допомогу як приманку для збільшення охоплень та кількості учасників спільноти. Як пояснили фактчекери, згодом група може змінити свою тематику і поширювати фейкову інформацію, а через велику кількість підписників у потенційних читачів складатиметься враження, що цьому ресурсу можна довіряти. Утім, це не так.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись