Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї від імені Ощад банку та Райффайзен банку пропонують грошові виплати

У соціальних мережах, зокрема в українському сегменті фейсбука, поширили інформацію про виплати від Ощад банку та Райффайзен банку. Мовляв, користувачі того чи іншого банку можуть отримати грошову винагороду в розмірі 7300 гривень. Аби отримати винагороду, автори повідомлень пропонують перейти за посиланням. 

На думку фактчекерів проєкту НотаЄнота, що у такий спосіб автори вводять в оману українців. Оскільки більшість повідомлень тиражують соціальною мережею за допомогою інструмента реклами. Тобто невідомі налаштовують рекламу у соціальній мережі з дописом про «грошову допомогу». У такий спосіб імовірна кількість користувачів, які можуть натрапити на шахрайську публікацію, збільшується. Фактчекери також пояснили, що в Україні існує єдиний реєстр соціальних виплат — єДопомога. Там можна знайти актуальну інформацію про виплати. Усі інші сайти, які пропонують допомогу зі схожим доменом (наприклад, «edopomoga gov.ua»), — шахрайські.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись