Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідомі створили клон французької газети Le Parisien, щоб поширювати антиукраїнські наративи

У мережі зафіксували сторінку-клон французької газети Le Parisien, де автори транслюють прокремлівську риторику й ширять дезінформацію. Наприклад, на фейковому сайті газети опублікували матеріал із назвою «Масова втеча заради спасіння від військового рабства. Українці намагаються уникнути неминучої загибелі на передовій». 

Жодного стосунку, звісно ж, такий матеріал до офіційної газети Le Parisien не має. Утім, у самій фейковій статті поширили дезінформацію про ухилення від мобілізації та дезертирство, що начебто «здавна поширені в Україні». Крім того, автори матеріалу стверджували, що українська армія некомпетентна і програє російській, більш боєздатній армії. 

Французький журналіст Фабріс Депре звернув увагу на фейкову сторінку Le Parisien і пояснив, що за дизайном вона справді дуже схожа на оригінальну, лише доменне ім’я відрізняється. До прикладу, адреса сайту-фейку: leparisien.ltd, а справжньої газети — leparisien.fr. Навігація, яка налаштована на фейковому сайті (посилання на інші матеріали/передплата), спрямовують читача на справжній сайт Le Parisien. Причому фальшива сторінка не просить погодитися зі збором cookies.

Наразі з’ясовується, хто конкретно стоїть за поширенням дезінформації та антиукраїнських наративів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись