Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни стоять за фейковими повідомленнями про мінування

14-15 жовтня в Україні розіслали понад 1500 фейкових повідомлень про мінування, спрямованих на школи, університети, бізнес-центри, медіа, суди та дипломатичні місії, включно з посольством США. Серед закладів, які отримали ці листи, також були понад 60 українських посольств за кордоном. Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Автор листів звинуватив журналісток «Радіо Свобода» Ірину Сисак, Валерію Єгошину та Юлію Химерик. Причиною стало їхнє розслідування про вербування ФСБ дітей для підпалів. Розслідувачі зі «Схем» встановили, що відправник листів мешкає в окупованому Криму й має паспорт РФ. Листи були підписані від імені Fire Cells Group — групи, яка через телеграм закликає до нападів на українських військових та співробітників ТЦК, обіцяючи винагороду до 1000 доларів за виконання злочинів.

СБУ вважає ці дії частиною російської інформаційно-психологічної операції, що спрямована на посилення паніки та дестабілізацію суспільства, зокрема через підрив довіри до інститутів влади та військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись