Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ракетний удар по порту в Одесі знищив об'єкт військової інфраструктури

Про це повідомляють російські медіа з посиланням на прессекретарку міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову. Мовляв, ракети знищили склад протикорабельних ракет Harpoon, які надали США, вивели з ладу виробничі потужності підприємства з ремонту українських військових кораблів та військовий корабель. Це – неправда.

22 липня у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН підписала Росія. Всі сторони чітко взяли на себе зобов’язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх продуктів на світові ринки.

Уже наступного дня, 23 липня, армія Росіїї вдарила чотирма ракетами «Калібр» по Одеському порту, де знаходилося зерно, призначене для експорту. Дві ракети збили силами протиповітряної оборони. Дві – влучили в об'єкти інфраструктури порту, а саме в насосну станцію. Ударною хвилею пошкодило будинки навколо порту. В саме сховище зерна влучання не було.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив удари російських військових по українському порту в Одесі.

Після ракетного удару міністр оборони Туреччини Хулусі Акар зазначив, що говорив  із російською стороною і там йому заявили, що нібито не причетні до ракетного удару і «досліджують питання».

Тим часом 23 липня анонімні телеграм-канали уже поширювали різні версії причин і наслідків атаки порту в Одесі: 1) якщо Росія не має ніякого відношення до удару, то може бути так, що Збройні сили України самі зарядити літаки авіаційними ракетами для провокації; 2) прилетіло по Заводській гавані, де є українські воєнні катери, а не зерно; 3) у порту стояла військова протиповітряна оборона України, і саме вона була ціллю, «тему зерна можна закрити».

Росія ще жодного разу не визнала свого злочину, однак щоразу вигадує фейки, чому масово б’є ракетами по Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись