Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . «Націоналісти» ґвалтували жінок на заводі «Азот» у Сєвєродонецьку.

Російські ЗМІ з посиланням на так звану народну міліцію стак званої «ЛНР» поширюють інформацію, нібито бійці націоналістичного батальйону «Айдар» (забороненого в Росії) регулярно ґвалтували жінок, яких утримували в заручниках на підприємстві «Азот» у Сєвєродонецьку.

За їхньою версію, постраждали десятки жінок, зараз вони перебувають у безпеці, отримують медичну та психологічну допомогу від фахівців. У медіа не наводять жодного доказу, поширюють тільки гучну заяву про злочин.

18 червня очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що люди, які переховувалися в укриттях заводу «Азот» у Сєвєродонецьку, відмовилися від евакуації. Під час спілкування з населенням нацгвардійці зафіксували відмову на відео.

Раніше російські медіа поширювали відеозаписи інтерв’ю з жінками, які втекли з бомбосховищ «Азоту», де вони розповідали виключно про іноземних найманців. Насправді світ уже не раз дізнавався про сексуальні злочини саме російських військових в Україні. Зґвалтування стали характерною ознакою російських окупантів, каже радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

Нагадаємо, що після визволення від російських окупантів Бучі під Києвом стало відомо про десятки випадків сексуального насильства, вчинених росіянами. Колишня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у Бучі росіяни систематично ґвалтували 25 дівчаток і жінок віком від 14 до 24 років, дев’ять з них – вагітні. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись