Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міністр юстиції України використовує службове авто, яке викрали в Німеччині

Такі повідомлення поширюють у соціальних мережах на закордонну авдиторію. У дописах також дають посилання на сайт, який нібито підтверджує історію про викрадення автівки. Користувачі соцмереж пов’язали ці повідомлення з війною в Україні та донатами на потреби української армії. Мовляв, після такого українці не заслуговують на допомогу. Це — маніпуляція.

Ця історія не має жодного стосунку до війни в Україні та нинішнього міністра Дениса Малюськи. На фото у дописах Олександр Лавринович, міністр юстиції часів Януковича (2010-2013 роки). Історію про те, що його службове авто викрали в Німеччині та легалізували в Україні поширювали ще у 2011 році. На поширення старої історії звернули увагу фактчекери проєкту dpa.factchecking.

Ймовірно, що цю історію знову поширили на іноземну авдиторію для дискредитації українців та посилення небажання допомагати Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись