Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Макрон заявив, що ембарго на російський газ не обговорюється в ЄС

Російські ЗМІ масово поширюють новину із заголовками «Не обговорюється» та її варіанти, в яких доводиться із посиланням на президента Франції Емануеля Макрона, що ембарго на російський газ в Європі не обговорюється. Насправді, це маніпуляція: по-перше, Макрон в інтерв’ю Corriere della Sera сказав, що питання про газ може опиниться на столі перемовин в ЄС нешвидко (а може й ні). «Це питання, яке може опинитися на столі перемовин, але ще не сьогодні. Про вугілля та нафту вже йдуть переговори, по газу ще ні. Ми знаємо, які величезні труднощі це викликає. Саме тому ви вже багато років чуєте, як я наполягаю на європейському енергетичному суверенітеті».

По-друге, ембарго на газ постійно обговрюється в ЄС. Так, сам Макрон наполягає на тому, що Франція підтриує таке ембарго і фактчно не залежить від російського газу. Литва вже повністю відмовилася від російського газу, навіть Німеччина, яка цільоспрамовано збільшувала власну залежність від російського газу останні 8 років, має наміри відмовитися від нього вже наступного року (хоча Німеччина та Угорщина – дві країни, які найвірогідніше проголосують проти пропозиції про ембарго газу цього року, якщо такий проєкт з’явиться на голосуванні в ЄС). Тому відмова від російського газу – одне з питань, які постійно обговорюються в ЄС – і деякі країни вже самостійно відмовляються від використання нафти та газу з Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись