Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маніпуляція Київський режим виселяє жителів Краматорська, відмикаючи від води, газу й світла

Пропагандистські ЗМІ написали, що Україна виселяє жителів міста, вимикає воду, газ і електрику. Мовляв, українська влада силоміць виганяє містян із територій, де скоро пануватимуть росіяни. Так пропагандисти називають «примусовою» евакуацію, яку українська влада назвала «обов'язковою».

2 серпня Кабінет Міністрів України видав розпорядження «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області». Згідно з ним, обов'язкова евакуація відбувається відповідно за Порядком проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, який уряд ухвалив ще в 2013 році.

Окрім випадків техногенних катастроф і природних лих, у документі згадані військові конфлікти з уточненням, що йдеться про обов'язкову евакуацію із районів можливих бойових дій у безпечні райони. Документ прописує відповідальні за евакуацію установи, її черговість відносно території, виплати та порядок розселення евакуйованих. Про примус чи санкції щодо тих, хто відмовляється їхати, в Порядку не йдеться. Володимир Зеленський у відеозверненні також наголосив, що все залежить від рішення людей.

Натомість відсутність базових комунікацій на Донеччині є наслідком бойових дій, а не методом примусу до евакуації, як стверджують пропагандисти. Зокрема, проблеми з газопостачанням почалися ще в травні через напружені бої, пише MythDetector. У липні мер Краматорська Олексій Гончаров пояснив містянам, що слід готуватися до суворої зими з огляду на проблеми з комунікаціями. Станом на 2 серпня, за даними місцевої адміністрації, без електроживлення лишалися 342 населені пункти Донеччини.  

Звертаємо увагу, що слова «примусовий», «силоміць», «виселяти», використані пропагандистами, мають на меті вплинути на емоційний стан читача.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись