Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бізнесмен Олексій Вадатурський загинув від української ракети

Пропагандисти вчергове звинуватили українців у самообстрілах. За різними версіями, бізнесмена «прибрали» конкуренти, він постраждав від українського ППО чи то міни.

Насправді засновник і гендиректор одного з найбільших українських агропідприємств «Нібулон» Олексій Вадатурський загинув разом зі своєю дружиною 31 липня внаслідок масованого обстрілу Миколаєва окупантами. У будинок прилетіла одна з 50 ракет, випущених Росією. Мер Миколаєва Олександр Сенкевич повідомив, що обстріл був, напевно, «найсильнішим за весь час». Оперативне командування «Південь» уточнило, що 31 липня обстріл проводили реактивними системами залпового вогню «Смерч» та модифікованими снарядами посиленої руйнівної дії до зенітно-ракетних систем С-300. 

Офіс генпрокурора розпочав розслідування у справі про вбивство бізнесмена. Одна з версій слідства — російський снаряд випущено цілеспрямовано по будинку бізнесмена, пише StopFake. На думку ж голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, влучання російської ракети в будинок бізнесмена, швидше за все, могло бути випадковим, оскільки раніше на його місці розташовувалася військова частина.

Як і в попередніх випадках звинувачень українського війська в обстрілах, спочатку пропагандисти активно писали про «денацифікацію» і «ліквідацію», а згодом почали поширювати конспірологічні теорії. Цього разу про те, що вбивство агробізнесмена нібито було вигідним українській владі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись