Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Командувач УПА нібито заявив, що українців не існувало до 1918 року

Російські телеграм-канали знову намагаються поширити ідею, що українці як етнічна група нібито існували лише з початку ХХ століття. Вони використовують вислови командира УПА Василя Кука, який в одному з інтерв'ю зазначив, що під час австрійських часів не існувало поняття "українців". Замість цього, за його словами, всі були відомі як "рутени" або "русини". Він також пояснив, що термін "українці" з'явився пізніше, після розпаду Австро-Угорської імперії. Проте інтерпретація є маніпуляцією росіян.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що Кук говорив про період конкретної історичної епохи, а не про всю історію України. Термін "українці" був ужитий вже у XVII столітті, як засвідчено у листі до гетьмана Івана Виговського в 1657 році. Крім того, слово "Україна" зустрічається ще у Київському літописі 1187 року.

Терміни "рутени" або "русини" також вживалися для позначення українців впродовж історії. Наприклад, у литовсько-руських літописах XIV-XVI століть та за часів Козацької держави. Проте ці терміни не виключали існування українського народу, а лише відображали різні аспекти його ідентичності.

Отже, спроби представити слова Кука як доказ того, що українці як етнічна група не існували до 1918 року, є хибними. Це лише спроба спотворити історичні факти задля політичних цілей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись