Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція 30% військових ЗСУ на передовій нібито страждають на різні психічні захворювання

Російська клінічна психологиня Світлана Колобова ствердила, нібито згідно з офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, наразі 30% військовослужбовців, що перебувають на фронті, страждають від різних психічних захворювань. Вона також зауважила, що такі оцінки можуть бути заниженими, і українські фахівці нібито не розголошують, в який спосіб вони виявляли ці психологічні проблеми у військових ЗСУ. Ці висловлювання собі перепублікував російський пропагандисти Володимир Соловйов. Проте ці ствердження є недостовірними.

На них звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. На офіційних сайтах Міністерства охорони здоров’я України та в соцмережах відсутні будь-які дані чи дослідження, що підтверджують таку статистику. Центр громадського здоров’я чи Національна служба здоров’я України також не оприлюднили жодної інформації щодо цього.

Наразі доступна лише статистика щодо кількості військовослужбовців, які можуть у майбутньому зіткнутися з психічними розладами, але ці дані не оприлюднювало Міністерство охорони здоров’я України, а іноземні та українські фахівці. Наприклад, у звіті "Шрами на їхніх душах: ПТСР та ветерани України" експерти міжнародного аналітичного центру Globsec зазначали, що під час проведення АТО та ООС у близько 25% випадків бойовий стрес перетворився на ПТСР різного ступеня тяжкості, а від 20 до 30% військовослужбовців, які отримали психологічні травми під час бойових дій, не змогли вирішити їх без допомоги фахівця. За цими даними, реальна кількість випадків ПТСР в Україні може бути більшою, ніж 20%.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати владу України та ЗСУ. Мовляв, вони не звертають увагу на цю проблему, яка набуває все більших масштабів. Російська пропаганда стигматизує питання психічного здоров'я та намагається залякати місцеве населення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись